Quan el cànnabis està massa a l’abast dels joves

Queda clar, el cànnabis està massa a l’abast dels joves. I, per acabar-ho d’adobar, aquests joves banalitzen aquell cànnabis. Uns joves que, paral·lelament, tenen l’autoestima molt baixa i miren de redreçar aquest sentiment aixoplugant-se en les xarxes socials. I quan s’hi capbussen pot passar qualsevol cosa perquè hi troben “molta informació que no són capaços d’integrar”.

Són algunes de les reflexions de la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, al tomb de la setmana de sensibilització i prevenció de les addiccions que han dut a terme aquests dies centrada en tres centres educatius concrets (British College, FP a la Massana i institut María Moliner) i en diverses activitats formatives per a professionals i famílies que s’han dut a terme al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Els departaments de Joventut del Govern i del comú d’Andorra la Vella hi han donat el suport econòmic, i diverses organitzacions espanyoles, l’assistència tècnica.

Tenorio fa un bon balanç de la feina feta. Especialment satisfeta està de les xerrades, de les activitats dirigides als escolars i als professionals. I “hi ha hagut famílies però ens hagués agradat que n’hi haguessin més”. La promotora de Projecte Vida considera que una activitat com aquesta no pot ser només qüestió d’una setmana a l’any. “Ha de tenir més continuïtat, però això vol dir més suport econòmic i social” i, ara per ara, l’associació arriba on arriba. I fa prou en el sentit que els joves han rebut millor les xerrades que s’han perfilat des de l’entitat que no pas les que es fan oficialment des de l’administració.

XERRADA DE FRANCISCO PASCUAL I CARMEN SALA AL BRITISH COLLEGE.

Ah, i un lament. En cap de les activitats realitzades, explica Tenorio, no hi ha hagut presència de cap integrant de la unitat de conductes addictives (UCA). Sí que hi han fet acte de presència des de la ministra de Salut, Helena Mas, o la d’Afers Socials, Trini Marín, fins a d’altres comandaments de l’administració central, representants de grups polítics i associacions o la cònsol menor de Sant Julià, Mireia Codina, en nom dels comuns del país.

Eva Tenorio es mostra especialment contenta de la resposta donada pels joves en les visites que s’han fet als centres. “Ja ho sabíem, però ha quedat clar que el cànnabis està molt a l’abast dels joves” i sovint no saben les conseqüències que pot tenir el seu consum. Els escolars, de setze a divuit anys, “han demanat, han preguntat i s’han sentit còmodes”. I han explicat, per exemple, que mai o gairebé mai se’ls identifica a les botiguetes de les gasoliners quan hi van a comprar alcohol. Tinguin o no tinguin l’edat permesa.

EVA TENORIO AMB JUAN JOSÉ LAMAS ALONSO.

Les xerrades per a professionals han tingut una assistència molt variada de sanitaris de diverses branques, psicòlegs o tècnics de departaments distints de joventut. Les xerrades sobre substàncies estupefaents han tingut una més que notable acceptació. El metge Francisco Pascual i l’infermera Carmen Sala, de Socidrogalcohol van acostar molt i bé la realitat de les drogues als professionals. “Són uns titans, porten molts anys en l’estudi de les addiccions”, explica Tenorio.

També ha tingut molt acceptació la intervenció del director tècnic de la Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats, Juan Lamas Alonso, en relació amb les addiccions a les pantalles i similars. Explica que molt hi té a veure “l’autoestima molt baixa”, que els llança a les apostes esportives o al consum de pornografia, “perquè hi ha de tot i tota la llibertat per veure i per mirar”. Per a Projecte Vida, que també va comptar amb la presència de l’editor de Yonki Books, Oihan Iturbide, per parlar sobre el llibre ‘¿Cuánto bebes?’, hi ha “molt tabú en tot allò referent a les addiccions”. I una setmana com la que s’ha viscut funciona molt bé. Però es fa curta.