Petició perquè els interns amb addicions rebin teràpia “obligatòriament”

La vocal de Projecte Vida, Daniela Bandini, ha demanat que sigui “obligatori per ordre judicial” que els interns del centre penitenciari amb problemes d’addiccions rebin el tractament psiquiàtric i psicològic dins d’un programa d’addiccions específic que els ajudi en la seva reinserció en la societat. Es tracta d’una petició que adreça tant al Govern com a la Batllia, sent conscient que perquè sigui així s’haurien de fer algunes modificacions del Codi Penal. Segons Bandini, des de Projecte Vida, s’està molt implicat en el tema de la desintoxicació, rehabilitació i reinserció de les persones que tenen patologies d’addiccions. Creuen que hi hauria d’haver més recursos per fer-ho possible, i ha posat en relleu que al país no hi ha ni centre de desintoxicació ni una xarxa àmplia de contenció terapèutica d’una patologia que qualifica de “la malaltia del segle”.

La vocal de Projecte Vida ha exposat que a la presó hi ha un percentatge molt alt d’interns que tenen patologies relacionades amb les addiccions. Ha valorat que al centre ja s’estan donant passes perquè es pugui fer una bona reinserció amb la implicació de professionals, però ha insistit: “no és obligatori”. I ja que estan a la presó “i lamentablement els sobra temps”, considera que cal aprofitar aquesta circumstància perquè sigui obligatori que facin la teràpia. Al seu parer, no es pot demanar voluntarietat als interns perquè “la tenen molt deteriorada”. També Angi Duró del departament creatiu de Projecte Vida ha coincidit amb aquesta petició i ha incidit en la necessitat de treballar sobretot en la prevenció, perquè hi ha “gent molt jove que recau en problemes de droga”,  i s'ha referit concretament als joves que van d’institució en institució.

Bandini i Duró han fet aquestes declaracions en el marc de la presentació de la jornada que Projecte Vida i la Creu Roja Andorrana portaran a terme el proper 26 de juny amb motiu del Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues. Serà a les 18.30 hores al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Es tracta d’una acció “molt vivencial” amb gent de totes les edats per fer participar la ciutadania i crear debat social. Segons Duró, el fil conductor de la jornada serà la lluita contra l’estigma i els falsos mites. Hi haurà testimonis de persones amb addiccions en primera persona i també de familiars. Per a Bandini, és “un esdeveniment molt important” no només per treballar la prevenció, sinó perquè s’adreça a escoles, punts joves, el Govern i els partits polítics. És una manera de donar visibilitat a la problemàtica, ha remarcat.

Finalment, la coordinadora de voluntariat de la Creu Roja Andorrana, Aida Sánchez, ha mostrat l’agraïment per poder participar de la iniciativa i ha manifestat que estan molt sensibilitzats sobre la tasca que s’ha de realitzar: “ajudar a conscienciar per trencar estigmes”.