Com vaig superar l’addicció?

Quan vaig començar el meu tractament, un dels recursos més interessants, segons el meu punt de vista, van ser els grups terapèutics.
Aquests ens feien sentir còmodes, estàvem entre iguals, ens permetien abandonar el rol de malalt gràcies al fet que existia una reciprocitat i ens responsabilitzàvem de nosaltres i alhora dels nostres companys. Tots havíem viscut la mateixa experiència, parlàvem el mateix idioma, teníem el coneixement exclusiu que té qui ha passat per aquestes vivències en primera persona. Ens sentíem acollits, teníem un suport emocional, ens teníem els uns als altres per poder compartir les nostres experiències amb el resultat de poder aprendre a fer decisions més positives. Ens trobàvem en un grup en el qual ens podíem expressar lliurement sense sentir-nos jutjats.

Per mitjà de l’intercanvi de les nostres experiències i sentiments, aconseguíem un autoconeixement, el que ens proporcionava sentir-nos més forts, obtenir una sensació de control, millorar l’autoestima i l’estat d’ànim.

L’experiència i coneixements dels companys de grup ens permetien rebre informació i al mateix temps deixàvem de sentir-nos tan culpables i marginats.

Per a mi, un dels resultats més positius d’aquests grups terapèutics va ser generar-me noves perspectives de futur, així com la capacitat per a emprendre accions solidàries. Gràcies a tot això va poder néixer Projecte vida.
Projecte Vida és una associació sense ànim de lucre nascuda l’any 2022. Volem ajudar i donar suport a les persones amb problemes d’addiccions i a les seves famílies. L’essència de la nostra associació és tenir un espai i comunitat lliures de prejudicis, on les persones que pateixen problemes d’addiccions i el seu entorn perdin la por de parlar. Volem donar acompanyament en els processos de recuperació de les addiccions mitjançant una petita empenta que nosaltres podem proporcionar a través del tractament, rehabilitació i reinserció sociolaboral.

La nostra principal activitat i el cor de Projecte vida són els grups d’ajuda mútua (GAM)

Un GAM és un espai on diferents persones comparteixen experiències de vida relacionades amb un problema o dificultat en concret. Les persones es reuneixen i comparteixen aquesta experiència amb la intenció de millorar la seva situació, aprendre col·lectivament i brindar suport de manera recíproca.

Actualment, tenim grups en primera persona i de famílies, però des de l’associació estem treballant en grups per a dones víctimes de violència de gènere i grups per joves.

A través de la meva experiència i els beneficis que em van aportar els grups, vam decidir que aquest seria el nostre principal projecte.
Però no només la meva experiència reforça els GAMS, sinó que organismes internacionals també sostenen que:
En la Conferència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebrada en Ànima Lliga el 1978 sota el lema Salut per a tots l’any 2000, incloïa als GAM entre els recursos necessaris per a aquest canvi d’orientació (WHO, 1978). Posteriorment, la Carta d’Ottawa del 1986, sorgida de la Conferència Internacional sobre Promoció de la Salut, atorga la legitimació definitiva als GAM com a agents de salut, on es consoliden les bases per a impulsar la participació social i la capacitació de la comunitat, estimulant l’autonomia de les persones i fomentant les xarxes socials on tots els agents implicats estiguin representats: els professionals i les persones afectades, familiars o cuidadors.
Dos anys després, en la Conferència d’Adelaide del 1988, es planteja la necessitat que les organitzacions no professionals participin en la presa de decisions en l’àmbit de la salut. En aquesta ocasió s’explicitava que els GAM fossin reconeguts com un recurs eficaç en una problemàtica tan incòmoda per a la medicina com la que planteja la cronicitat.

L’OMS recomanava legitimar, animar i mobilitzar les respostes no professionals en matèria de salut.

Per això des de Projecte Vida us convidem a participar en aquests grups d’ajuda, si tens o creus tenir un problema d’addiccions o sospites que algú pròxim a tu ho pot estar patint.

Per fer aquests grups ens hem format en moderadors de grups d’ajuda mútua per part d’Activa’t x la salut mental Catalunya.
Hem tingut la gran sort que l’Empresa Familiar Andorrana ens ajudi amb el finançament i la implicació del Comú d’Escaldes Engordany cedint-nos un local.

Podeu trucar als números de telèfon de l’Associació, 333 583, 351 007, 337 180, escriure a projectevidaandorra@gmail.com o venir directament a Fiter i Rossell, 71, edifici La Llanterna d’Escaldes-Engordany, els dimarts i dimecres a partir de les 18 hores.
Aquests recursos són gratuïts, confidencials i estan oberts a totes les persones del país que ho necessitem.

Com diu un bon company de viatge: “Hola! Per fi ets aquí. Tant de bo hagués existit un lloc com aquest quan jo vaig entrar en desintoxicació.” (Oihan Iturbide)