Fàrmacs

L'abús o ús indegut dels medicaments receptats ocorre quan una persona pren un medicament en formes o dosis diferents de les receptades, o prendre el medicament d'una altra persona (fins i tot si és per un problema mèdic legítim, com un dolor, per exemple) o per a arribar a un estat d'eufòria o "high".

Els tres tipus de medicaments que s'usen en forma indeguda amb major freqüència són els següents:

Opioides, que es recepten generalment per a alleujar el dolor

Depressors del sistema nerviós central (SNC), que inclouen fàrmacs tranquil·litzants, sedants i hipnòtics utilitzats per a tractar trastorns d'ansietat i del somni
estimulants, que en general es recepten per a tractar el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDHA)

L'ús indegut dels medicaments receptats pot tenir conseqüències mèdiques greus. L'augment general de l'ús indegut de medicaments amb recepta en les dues últimes dècades es reflecteix en les admissions a tractament per trastorns relacionats amb el consum de medicaments amb recepta i en les morts per sobredosis relacionades amb aquests medicaments, que inicialment van augmentar de manera significativa.

Benzodiazepines

Medicaments que fan més lenta l'activitat del cervell, per la qual cosa són útils per a tractar problemes de somni i ansietat

Possibles efectes per a la salut

Somnolència, parla distorsionada, poca concentració, confusió, marejos, problemes de moviment i de memòria, pressió arterial més baixa, respiració lenta.

Altres problemes de salut

Els medicaments per a adormir s'usen a vegades com a "droga del violador" en una cita.

En combinació amb l'alcohol redueix encara més la freqüència cardíaca i la respiració, la qual cosa pot causar la mort.

Rohypnol® (flunitrazepam/*roofies) Una benzodiazepina d'estructura similar a uns certs sedants receptats, com Valium® i Xanax®. És possible que s'utilitzi en forma indeguda pels seus efectes psicotròpics. El Rohypnol s'ha usat per a cometre abusos sexuals perquè els seus efectes sedants són molt potents. En aquests casos, l'atacant pot dissoldre la droga en la beguda de la víctima sense que aquesta ho sàpiga.

Dextrometorfano (DXM)( Medicaments de venda lliure)

Són psicoactius quan es prenen en quantitats més altes del recomanat.

Component de molts xarops per a la tos.

Quan una persona pren una quantitat excessiva de DXM, pot tenir al·lucinacions i experiències "fora del cos". El DXM també deprimeix la funció cerebral, sobretot en les parts del cervell que controlen la respiració i la funció cardíaca.


Prendre molt DXM provoca al·lucinacions i experiències fora del cos similars a les que provoquen drogues com la ketamina i la PCP. Aquests efectes poden durar fins a 6 hores.


El DXM també pot fer que els consumidors tinguin problemes per a controlar les extremitats i pot provocar visió borrosa, arrossegar les paraules, mareig i alteració del judici.


Altres efectes a curt termini són els següents:

paranoia i confusió
suor excessiva
nàusees i vòmits (ingerir grans quantitats de xarop per a la tos gairebé sempre fa que la gent vomiti)
dolor abdominal
ritme cardíac irregular i hipertensió (tensió arterial alta)
inquietud
pell seca, amb Picazo i enrogiment facial


Esteroides (anabòlics)

Substàncies artificials que s'usen per a tractar afeccions causades per nivells baixos d'hormones esteroides en el cos i de les quals s'abusa per a millorar el rendiment atlètic i sexual i l'aparença física.

Possibles efectes per a la salut

Desenvolupament de músculs, del rendiment atlètic. Acne, retenció de líquids (particularment a les mans i els peus), pell gresosa, coloració groguenca de la pell, infecció.

Mal o insuficiència renal; mal hepàtic; pressió arterial alta, cor engrandit o canvis en el colesterol, la qual cosa crea un major risc de vessament cerebral o atac cardíac, fins i tot en persones joves; agressió; canvis d'humor extrems; ira ("ràbia d'esteroides"); irritabilitat extrema; deliris; alteració del judici.

Altres problemes de salut

Homes: encongiment dels testicles, reducció del recompte d'espermatozoides, esterilitat, calvície, desenvolupament de sins.

Dones: borrissol facial, patrons de calvície masculina, engrandiment del clítoris, veu greu.

Adolescents: interrupció del creixement.

Risc de contreure VIH, hepatitis i altres malalties infeccioses per compartir agulles.


Estimulants amb recepta mèdica (speed)

Medicaments que augmenten l'estat d'alerta, l'atenció, l'energia, la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la freqüència respiratòria

Possibles efectes per a la salut

Augment de l'estat d'alerta, l'atenció, l'energia; augment de la pressió arterial i la freqüència cardíaca; estrenyiment dels vasos sanguinis; augment del sucre en la sang; obertura de les vies respiratòries.

En dosis altes: temperatura corporal perillosament elevada i batecs irregulars; malalties cardíaques; convulsions.
Problemes del cor, psicosi, ira, paranoia.

Loperamida( Medicaments de venda lliure)

És un medicament antidiarreic que pot causar eufòria quan es pren en dosis més altes que les recomanades.

Possibles efectes per a la salut

Controla els símptomes de la diarrea. En dosis altes, pot produir eufòria. Pot alleujar els símptomes d'abstinència i els desitjos intensos d'altres drogues.

Altres problemes de salut

Desmais, dolor estomacal, restrenyiment, pèrdua del coneixement, toxicitat cardiovascular, dilatació de les pupil·les i insuficiència renal a causa de la retenció urinària.

Opioides amb recepta mèdica

Analgèsics d'origen similar a l'heroïna. Els opioides poden produir eufòria i se solen usar sense raó mèdica, la qual cosa porta a morts per sobredosis. Per a més informació, consulti l'informe de recerca sobre els opioides.

Els medicaments receptats per a la tos que contenen prometazina (un antihistamínic) i codeïna a vegades es combinen amb refrescos i dolços en una beguda anomenada "pobra" o "sizzurp".

L'ús de codeïna de manera inadequada pot generar dependència.