Uns 100 alumnes rebran xerrades sobre la prevenció d’addiccions

Les primeres jornades per a la prevenció de les addicions acolliran un centenar d’alumnes majors de 16 anys de dues escoles del país: el Col·legi espanyol María Moliner i el Centre de Formació Professional Inicial de la Massana. Així ho ha comunicat aquesta tarda la presidenta de l’associació Projecte Vida, Eva Tenorio, durant la presentació de les activitats. “Vam escollir centres que tinguessin menys alumnes, perquè les jornades són una prova pilot”, ha puntualitzat. Els objectius d’aquesta primera setmana de prevenció són orientar els joves perquè no desenvolupin addiccions, evitar el desenvolupament de problemes associats al consum de substàncies i prevenir problemes associats a conductes potencialment addictives com ara els jocs d’apostes, videojocs i mal ús de les noves tecnologies.

La primera jornada tindrà lloc dilluns que ve amb l’associació espanyola Fejar (Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats). El director tècnic de Fejar, Juan  Lamas, impartirà dues xerrades sobre prevenció de l’ús de pantalles, videojocs i apostes esportives a una quarantena d’alumnes del Centre de Formació Professional Inicial de la Massana. El mateix dia, entre les 19.00 i les 21.00 hores, Lamas farà una conferència per a professionals sobre l’Abordatge terapèutic de les addicions. Els professionals interessats poden inscriure’s enviant un correu a copsia@copsia.ad.

El dia 15, coincidint amb el Dia mundial sense alcohol, segons l’Organització Mundial de la Salut, serà el torn de l’associació Projecte Home Catalunya. La coordinadora del programa de prevenció de l’entitat, Cristina Hidalgo, impartirà tres xerrades sobre el risc de l’alcohol i altres drogues a una seixantena d’estudiants del col·legi espanyol María Moliner. De 16.30 a les 18.30 hores, Hidalgo exposarà el tema Créixer en una cultura alcoholcèntrica al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

La jornada de prevenció d’addiccions clourà dimecres 16 amb l’entitat espanyola sense ànim de lucre Grup ATRA. La coordinadora de l’àrea de Joventut i Famílies del Grup, Sandra Rivas, impartirà tres xerrades sobre les drogues de disseny i els medicaments a una quarantena d’alumnes del Centre de Formació Professional Inicial de la Massana.

Tenorio ha aprofitat per aclarir que aquestes xerrades més que prevenir, busquen sensibilitzar. “Des de Projecte Vida pensem que la prevenció hauria de començar als 8 anys a tot estirar, perquè l’ús i abús de substàncies sol començar als 12 anys. La prevenció s’ha de fer abans de consumir, no després”.

D’altra banda, ha anunciat que enguany no es podran dur a terme les xerrades amb l’actor català Roger Pera; mentre que els Grups d’Ajuda Mútua per a dones que han patit violència de gènere s’iniciaran de cara el 2023. A més, segons els resultats que s’obtinguin d’aquestes primeres jornades de prevenció de les addicions, s’estudiarà ampliar les xerrades per arribar a més centres i oferir conferències per als pares.