Una iniciativa per no beure durant el gener

Projecte Vida adopta la proposta anglosaxona de no prendre alcohol el primer mes de l’any
 

Projecte Vida llança la campanya Gener sec per conscienciar la ciutadania sobre els perills de l’alcohol i ajudar aquells que ho necessitin a deixar de beure. La campanya, que es basa en la iniciativa que va començar al Regne Unit amb el Dry January (gener sec), busca que després del període d’excessos que representa Nadal els ciutadans puguin deixar l’alcohol, si no per sempre, almenys durant els 31 dies del primer mes de l’any.

Projecte Vida publicarà via Instagram una guia per ajudar i donar suport a les persones per aconseguir no beure alcohol durant aquest mes. Aquesta guia es compartirà en forma de posts que pretenen oferir i divulgar de manera educativa unes eines pràctiques per facilitar l’abandonament del consum d’alcohol i donar suport a qui ho necessiti. També disposen d’un telèfon per comunicar-se davant de qualsevol dubte (800 707). A més, Projecte Vida recorda que hi ha grups d’ajuda mútua (GAM) per a persones amb trastorns addictius els dimecres a les 19.00 hores i per a familiars els dilluns, també a les set de la tarda. Des de Projecte Vida conviden tothom a assistir-hi, ja que són grups confidencials que compten amb un terapeuta expert en addiccions.

El motiu principal per l’existència d’iniciatives com el Gener sec és per conscienciar la ciutadania que l’alcohol mata tres milions de persones anualment de manera directa, a part del nombre de morts de manera indirecta a causa de les conseqüències. De totes les morts atribuïbles a l’alcohol, el 28% es deu a lesions, com les causades per accidents de trànsit, per autolesions com el suïcidi o per violència interpersonal. Pel que fa al Principat, salut mental detecta cada cop en edats més primerenques casos d’addicció a drogues i alcoholisme. Aquests casos es poden remuntar a edats d’entre 13 i 14 anys. Per això, des de Projecte Vida van voler recordar que cap quantitat d’alcohol, per petita que sigui, és saludable.

A més, si s’aconsegueix deixar la beguda durant 31 dies, aquest gest tindrà molts beneficis, defensen. Per exemple, no tocar l’alcohol durant un mes pot millorar la salut física de qui superi el repte, ja que durant les primeres setmanes sense beure el fetge pot començar a revertir el mal causat en la majoria de les quatre etapes de la malaltia hepàtica relacionada amb l’alcohol, que comença amb l’acumulació de greix, després progressa a la inflamació crònica, que condueix a la cicatrització, i en última instància resulta en cirrosi. En afegit, deixar l’alcohol reforça el sistema immunitari, evita malalties i també es redueix el risc de patologies com el càncer. D’altra banda, l’alcohol és un depressor i pot augmentar els símptomes dels trastorns d’ansietat i depressió. Per tant, deixar-lo provocarà una millora en la salut mental i l’estat d’ànim. Amb aquesta millora, també s’aconseguirà dormir millor i tenir la ment més clara, ja que l’alcohol mata les neurones i les connexions entre elles.

Ara bé, des de Projecte Vida van recordar que deixar de beure de sobte pot ser molt perillós per a una persona alcohòlica. En bevedors que tenen un consum crònic, la síndrome d’abstinència a l’alcohol és potencialment mortal i és que passats de dos a deu dies apareix el perillós delirium tremens. Per tant, si es deixa la beguda de cop cal estar molt atent als següents símptomes: convulsions, tremolors, transpiració, al·lucinacions, depressió, ansietat o dificultat per dormir. En cas que algú experimenti aquests indicis, la recomanació l’associació d’ajuda a pesones amb addiccions és consultar un metge immediatament.


UNA TRADICIÓ ANGLOSAXONA

La iniciativa va començar el 2014 al Regne Unit amb el Dry January (Gener sec) com una iniciativa de salut pública ,una campanya promoguda per l’organització britànica Alcohol Change UK, en la qual els participants renuncien a l’alcohol durant el mes.

En l’actualitat, molts països s’han sumat a aquesta pràctica, però el Regne Unit és on més èxit ha tingut i s’ha constatat que més del 50% dels participants superen la prova amb èxit.