Un projecte per millorar la vida

“Som una associació en primera persona”, explica l’Eva Tenorio, presidenta de ‘Projecte Vida’ i alcohòlica en abstinència des de fa quatre anys, com ella mateixa es presenta. De fet, és gràcies a la seva experiència amb la Unitat de Conductes Addictives (UCA) que li surt la idea i gairebé la necessitat de crear un grup que reforcés allò que mancava a l’UCA. “Em vaig adonar que faltaven molts recursos, primer per les persones i segon, sobretot, per les dones”, afirma. Així, comença a néixer en la seva ment poder tenir a Andorra un col·lectiu similar a ‘Proyecto Hombre’ a Espanya.

‘Projecte Vida’ acaba de néixer, però no és una idea embrionària. Porta molt temps treballada i totes les dones que la conformen estan més que preparades per començar la seva tasca. Ara mateix, Tenorio està en converses amb diversos comuns per tal de trobar un lloc on poder iniciar les reunions. “Vull que sigui un lloc discret, on la gent se senti segura d’acudir”, explica, “existeix encara un fort estigma sobre les addiccions, i encara més por a ser identificat com a addicte”. Aquest és també un dels seus objectius, donar-ho a conèixer com el que realment és, una malaltia que s’ha de tractar, “igual que es tracta la diabetis”.

Per aquest mateix motiu Tenorio considera força important remarcar que algunes de les organitzadores de l’associació també han passat pel mateix que les persones que pretenen ajudar. “Jo sóc alcohòlica i fa quatre anys que no bec i la Nora porta 11 anys d’abstinència després de tenir problemes amb substàncies”, explica, “aquí a Andorra es dóna un servei per les famílies, però les que ho hem patit en primera persona sabem quin és l’estigma que es passa, l’autoestima que es perd i com d’insegur se sent un de dir el problema que té”. La directora, a més, s’ha format en diversos aspectes com la intervenció en drogodependències, addiccions, prevenció i altres cursos i postgraus relacionats amb aquestes malalties. “Volia entendre què era el que em passava i això em va portar a estudiar molt”, apunta.

‘Projecte vida’ està format per diversos perfils que, de moment, complementaran tot el que cal per portar endavant els grups de treball que es pretén portar a terme. A més, compten amb el suport de diversos experts, tant de ‘Proyecto Hombre’ a Catalunya, com de l’UCA, a qui presentaran aquesta setmana el projecte per tal d’incloure’l com una mena de “complement” a les tasques que es fan des de la unitat. En un inici únicament es vol fer grups d’ajuda, però Tenorio explica que “volem acabar fent classes de yoga, d’autoajuda i altres aspectes que anirem ampliant”. En el mateix moment en què es trobi un local que sigui apte, l’associació començarà la seva activitat. Aquesta estarà destinada per totes les persones que necessitin ajuda, ja siguin homes o dones, i de qualsevol edat i dependència. Fins i tot, aquells que ho són als jocs. A més, també buscaran poder donar suport a les famílies amb persones que puguin guiar-les per ajudar aquells que tenen la malaltia.

Entre tots els objectius que té ‘Projecte vida’, i que se centren a ajudar a qualsevol persona que ho necessiti, hi ha un que no és principal, però que té la seva raó de ser dintre de les tasques de l’associació. Serà fer grups únicament de dones, a banda dels mixts que es crearan des d’un inici. Tenorio remarca que, dintre de l’estigma que ja existeix amb les addiccions, les dones tenen certes particularitats que poden fer que dubtin més a l’hora de demanar ajuda. Tot i això, ‘Projecte Vida està obert per tothom que vulgui tenir un lloc segur i emprendre un nou camí.