Projecte Vida signa la Declaració d’Oviedo, “Iniciativa global per a la prevenció de l’ús de drogues”

Declaració Oviedo

Segons la mateixa entitat, “Projecte Vida” és la primera organització de la societat civil andorrana que forma part d’una declaració internacional, al costat d’associacions dels 5 continents, universitats i alguns governs com l’espanyol, sobre trastorns d’addicció. El 9 de juny de 2023, experts internacionals i nacionals es van reunir a la ciutat d’Oviedo, a Espanya, en una consulta organitzada per Projecte Home per a explorar estratègies efectives per a prevenir el consum de drogues alineades amb els estàndards científics internacionals.

Durant 2023, i arran de la consulta, més de 150 experts han treballat de manera voluntària per a adoptar la Declaració d’Oviedo per a incrementar la prevenció en l’avantguarda de les polítiques de drogues.

La iniciativa 2024 sobre prevenció del consum de drogues de la Declaració d’Oviedo és una construcció global i col·lectiva. Queda reconeguda l’enorme contribució qualificada d’experts de molts països del món, i de manera voluntària; des de la significativa participació durant la Consulta d’Experts en Prevenció 2023 celebrada a Oviedo, el valuós treball fet per a l’elaboració i revisió de la declaració, la preparació de la iniciativa, i l’enriquidora implicació dels punts focals per regions i per països encaminats a impulsar la iniciativa durant 2024.La Declaració d’Oviedo compta amb deu propostes:

1. Sol·licitar als països dedicar almenys el 25% de la seva estratègia i pressupost de reducció de la demanda de drogues a la prevenció per al 2024.

2. Promoure un enfocament de prevenció dirigit a totes les edats del desenvolupament i afavorint una prevenció més primerenca.

3. Fomentar la recerca i l’avaluació per a evitar estratègies de prevenció ineficaces o contraproduents.

4. Ampliar la visió de les respostes preventives per a desplaçar l’enfocament centrat en les drogues cap a l’individu i la comunitat.

5. Incorporar enfocaments interseccionals en la prevenció que abastin tots els col·lectius en risc.

6. Impulsar sistemes de prevenció que involucrin múltiples actors (sectors governamentals, no governamentals i comunitaris) i que documentin l’efectivitat i rendibilitat per a la seva implementació global.

7. Proporcionar cobertura universal des d’un contínuum d’atenció.

8. Prioritzar l’acció als països de renda baixa i mitjana.

9. Capacitar a les generacions actuals i futures de professionals de la prevenció.

10. Donar seguiment de l’estat de les polítiques de prevenció a través d’una supervisió responsable.

L’adhesió a la Declaració d’Oviedo significa el compromís per part de Projecte Vida d’acceptar i implementar propostes, així com a utilitzar els recursos que hi ha a l’abast de l’associació per a continuar duent-les a terme, especialment la 2, 4, 5 i 9, com ha vingut fent durant els últims dos anys. L’entitat fomentarà la col·laboració constructiva amb totes les parts implicades promovent l’adhesió i la difusió de la Declaració d’Oviedo al Principat d’Andorra .