Petició de “dimissió” de responsables de Salut Mental per “negligències”

L’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma) i Projecte Vida han demanat al Govern “la dimissió” de dos responsables del servei de Salut Mental i de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) per “negligències mèdiques continuades”. Segons van declarar tant la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano, com la de Projecte Vida, Eva Tenorio, aquestes negligències ja fa un temps que es donen i les han patit diversos usuaris però aquest cap de setmana es van produir “uns fets molt greus”, la gota que ha fet vessar el got. Aquesta va ser una de les peticions que van fer les entitats en el marc de la reunió del grup de treball de joves i adolescents amb trastorns de conducta i addiccions que va tenir lloc ahir i en la qual hi ha representants dels ministeris de Salut, Educació, Afers Socials, Esports i Justícia i Interior.

Per Cano, “no pot ser el que està passant a la quarta planta” tenint en compte que hi ha menors i que “els hem de protegir”. Tot i no voler especificar quines negligències s’haurien comès perquè tenen a veure precisament amb menors, sí que va apuntar que es tracta en alguns casos del tracte dispensat tant a pacients com a familiars. “Estem molt preocupats i tocats”, va remarcar. Igualment, va denunciar la manca de recursos humans i materials per al servei de Salut Mental. Per la seva banda, Tenorio va insistir que el detonant per demanar aquestes  “dimissions” han estat els fets de gravetat que s’han produït aquests darrers dies, que són al seu parer, “negligències en tota regla”, va assegurar.

Tant Cano com Tenorio van coincidir a posar en relleu que a diferència d’altres ocasions, ahir es van sentir “més escoltades”. En aquest sentit, la presidenta de Projecte Vida creu que des del Govern “s’han adonat de la gravetat de la situació” i que calen més mitjans i recursos per atendre les persones afectades per problemes d’addiccions. Així, va posar en relleu que les èpoques de crisis comporten que la gent es refugiï més en l’alcohol i les drogues. Sense anar més lluny, va detallar que en un any 68 persones s’han posat en contacte amb la seva associació, moltes familiars de joves, i sobretot els darrers tres mesos.

Cano va apuntar també com a positiu de la trobada d’ahir l’acollida de les demandes que han fet les associacions per part de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. “Hem recuperat la taula de treball de jovent en risc”, va manifestar. Així, han acordat tornar a reunir-se en 15 dies per poder tenir ja un calendari d’actuacions.