Més enllà de la planta 4ª de l’Hospital

A vegades passa que una vivència et fa reaccionar. Que una experiència et fa adonar com pots ser útil a la societat i com pots posar el teu granet de sorra per contribuir a omplir els buits i les mancances de l’anomenat Estat del Benestar. Perquè, com acostuma a passar, acaben sent les persones que, amb la seva voluntat desinteressada, sense ànim lucratiu i amb dedicació i esforç quan ho permet l’horari laboral, acaben corregint les deficiències de l’Administració.

Comencem per les deficiències de l’Administració, que amb xifres les coses s’entenen millor. Abans que comencés la pandèmia, i a l’espera que arribin els problemes de salut que s’hi associaran, la Unitat de Conductes Addictives de l’hospital de Meritxell (UCA) va atendre 580 persones durant el 2019. Gairebé la meitat eren primeres visites. Pacients provinents de “qualsevol classe social i professió”, segons la coordinadora clínica de l’UCA, Angelina Santolària. Segons la pàgina web del SAAS, l’UCA està formada per un equip multidisciplinari de professionals per donar informació i assistència a persones amb conductes addictives. Quantes persones formen aquest equip multidisciplinari? Dos psicòlegs clínics, una integradora social, una infermera, un psiquiatra i una educadora social. Sis professionals per atendre en un any gairebé 600 malalts, la meitat dels quals, per addicció a l’alcohol.

Justament, l’addicció a l’alcohol és el motiu que va dur la protagonista d’aquest article, l’Eva, a l’UCA. “Vaig començar a sospitar que tenia un problema d’alcoholisme perquè, tot i que no consumia tots els dies, quan ho feia, no parava. A l’UCA em van donar hora a un mes i mig vista. Als addictes ens costa reconèixer la nostra adicció, però quan ho fem necessitem respostes ràpides, ajuda el més aviat possible, perquè sí que pots anar al metge de capçalera però aquest no és expert en addiccions. A l’UCA et donaven cita cada mes o mes i escaig”, explica l’Eva, a qui aquesta experiència li va servir per donar forma al projecte Vida.