Les associacions de salut mental i addiccions reclamen protocols per a les fugues de menors

Les associacions de salut mental i addiccions reclamen un protocol clar per a les fugues de menors. També un telèfon operatiu les 24 hores on poder trucar en aquests casos, a més d'un centre de dia on puguin continuar el tractament un cop siguin donats d'alta als centres d'Espanya.

Les associacions de salut mental i addiccions estan preocupades per les fugues de menors. Actualment es troben en tres escenaris. D'una banda, les dels que estan tutelats pel Govern al centre de la Gavernera. De l'altra, les dels que estan amb famílies. Sobretot ara que s'apropa el bon temps, estan en alerta perquè és quan més fugues hi ha. Finalment, les dels que estan interns en centres a Espanya, que quan marxen sense permís, i més estant fora del seu país, es troben en una situació d'enorme vulnerabilitat. 

A més, la policia andorrana no pot intervenir-hi i les cerques les acaben fent els familiars. Per això, reiteren la necessitat que siguin tractats a Andorra. És el que pensa la presidenta de l'Associació per a la Defensa del Jovent en Risc, Sandra Cano: "El recurs ha d'estar al país, els nens no han d'estar fora d'Andorra". Per redreçar la situació, Eva Tenorio, presidenta del Projecte Vida, demana un telèfon conjunt on poder trucar "que sigui les 24 hores que puguem trucar quan un nano desapareix de casa seva perquè el puguem contenir a Andorra".

Tanmateix, sol·liciten protocols i un pla terapèutic amb un nombre més gran de recursos, ja que actualment, segons Cano, "no tenen efectius, ni el servei de policia ni en general". També demanen un centre de dia. Actualment, "tenen visites a la unitat de conductes addictives, però que són només una o dues vegades al mes", explica Tenorio. Les associacions creuen que aquest fet trunca la recuperació d'aquests menors.