Esperit crític per prevenir addiccions, recepta d’expert

 

Desenvolupar l’esperit crític “per prendre les teves decisions lliure de la pressió social o de grup”. Aquest és el punt de partida per treballar la prevenció de les addiccions i prendre el control de la pròpia vida, segons va exposar ahir el doctor Francisco Pascual, expert en l’atenció de persones amb addiccions. Ho va fer en la xerrada que va fer ahir al vespre al Poliesportiu organitzada pel BC MoraBanc Andorra i Projecte Vida. 

Per a Pasqual, la família és “la gran escola de les persones”. Per això defensa que no es pot inhibir” i que “a casa s’han de posar normes”, de la mateixa manera que s’ha de fer a l’escola i al carrer. 

En el cas de l’Administració, va exposar que ha de regular, no prohibir. I en el cas de l’ús de les noves tecnologies, va assenyalar que el que està clar és no se’n pot prescindir; ara bé, cal aprendre a usar-les de manera responsable. És per això que va defensar que cal fer “un mix” entre la tecnologia i l’ensenyament més tradicional que “es pot normativitzar en les lleis d’educació”, per exemple. 

En relació amb el consum de tabac -cal dir que Pascual és president del comitè nacional de prevenció contra el tabaquisme a Espanya-, l’expert va fer notar els canvis que s’han produït en el consum amb els vapejadors electrònics per atraure nous fumadors joves. En aquest sentit, va comentar que l’eliminació de les etiquetes amb les marques dels paquets de tabac que es vol aplicar a Espanya suposarà disminuir a l’any fins a 280.000 els consumidors de tabac. Pascual també considera una bona eina treballar en la prevenció des de l’esport perquè s’educa en valors. Ara bé, què passa quan un jove es mou, per exemple, entre l’escola i el bàsquet, i li falla alguna d’aquestes dues coses? És per això que va posar en relleu la necessitat que els joves  tinguin una xarxa de relacions àmplies i aprenguin alhora a desenvolupar habilitats socials.

Avui i demà, el doctor Pascual oferirà unes jornades de formació sobre prevenció d’addiccions als agents que treballen amb joves gràcies a la col·laboració entre el ministeri de Joventut i Projecte Vida.