Es cronifica el problema dels botellots

 

Les sancions per beure alcohol al carrer es van doblar l'any passat, un fet que la policia atribueix a l'augment tant de l'activitat d'oci després de les restriccions de la Covid-19 com de les inspeccions. Tot i això, continua sent una pràctica que comporta problemes de convivència entre els veïns i problemes de salut pública.

Els botellots es concentren habitualment als voltants dels locals d'oci nocturn i en llocs amb poca il·luminació. Les ordinacions de tots els comuns els prohibeixen. A Escaldes-Engordany, el cònsol menor Quim Dolsa alerta que reben moltes trucades de la gent dient "que hi ha botellots, que provoquen soroll".

El 2023 les sancions per beure alcohol al carrer es van doblar respecte a l'any anterior, un fet que s'atribueix a l'augment de l'activitat d'oci després de les restriccions de la Covid, però també a l'augment d'inspeccions. De 205 sancions imposades el 2022 es va passar a 403 l'any passat, 76 de les quals van ser a menors. La prevenció passa per fer xerrades als centres educatius que puguin ser d'ajut perquè no hi hagi conductes incíviques i la policia fa anys que s'hi dedica. Malgrat això, des del setembre del 2022 també disposa del Grup de Suport de Manteniment de l'Ordre (GSMO).

El cap de formació del cos d'ordre, Sergi Lechuga, explica què és el que transmeten als més joves. "No sempre són els pares que han d'assumir el cost i les conseqüències dels seus mals actes". I afegeix que se'ls informa també del "programa de substitució d'aquesta sanció per una rehabilitació si s'escau". Una mesura, que l'associació per la Defensa de Joves en Risc recomana a pares i mares, segons informa Sandra Cano. 

Des de les associacions alerten que com en qualsevol altre hàbit, s'ha de diferenciar entre consum responsable i consum irresponsable. Cano i Tenorio alerten dels perills creixents que suposa. D'una banda, que "cada vegada hi ha nois més joves que comencen a fer el ruc o a tenir curiositat en el tema de l'alcohol" i de l'altra, la normalització de l'alcohol. "No està vist com una droga en molts ambients. La societat pensa que com que és legal és innòcua i l'alcohol és una de les pitjors drogues", exposa Tenorio.

I per evitar arribar a aquest estat, el de l'addicció, l'educació i la informació són imprescindibles.  

Informa: C. Vidal
Locució: M. Vilariño
Imatges: E. Escabias - A. Refart - P. Bonastre 

Informació relacionada