La droga més consumida

El tipus d’addicció més freqüent que es tracta a la Unitat de Conductes Addictives (UCA) continua sent l’alcoholisme, explica la presidenta i fundadora de l’associació Projecte Vida, Eva Tenorio, que en una jornada com avui, en què se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, recorda que al país no hi ha dades sobre addiccions. Per tant, assegura que a Espanya, l’alcohol és la droga més consumida per la població, i que un 13% de les persones del país veí beu alcohol cada dia. Aquesta és una de les malalties més estigmatitzades, «juntament amb el VIH», indica la presidenta de l’entitat, que també lamenta que «les persones alcohòliques ens enfrontem a idees com que som febles, immorals, perilloses, irresponsables o hedonistes». En aquest sentit, hi ha molts estereotips sobre els alcohòlics, com ara que són persones sense llar, sense feina, que ho han perdut tot. «Res més lluny de la realitat, jo soc alcohòlica; l’exprimera dama dels Estats Units Betty Ford era alcohòlica; Judith Grisel és neurocientífica i addicta; o Pedro García Aguado, medallista olímpic i alcohòlic», remarca.

Avui és un dia molt important per conscienciar la població del problema que existeix amb el consum de begudes alcohòliques en els tres àmbits de la salut: el físic, el psíquic i el social, i per insistir en què «l’alcohol és una droga i de les més perilloses, i una malaltia crònica, no un símbol de feblesa ni de baixa moral», reivindica la presidenta de Projecte Vida. De fet, un estudi dirigit per l’exassessor de drogues del govern Britànic, David Nutt, indica que l’alcohol és més perillós que la cocaïna. Alhora, sosté que si les drogues es classifiquessin sobre la base del mal que causen, aquest ocuparia el primer lloc. Entre els principals efectes negatius que comporta aquesta addicció, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’inclouen dificultats de memòria; malalties cardíaques i del fetge; càncer de mama, boca, gola, còlon, fetge, laringe i recte; mal en les mucoses de l’aparell digestiu; augment de la tensió arterial; accidents cerebrovasculars; violència i irritabilitat; dificultat d’erecció en els homes; sensació de formigueig en braços i cames; o danys en el fetus durant l’embaràs, sense comptar que «les dones som més vulnerables a l’alcohol per diverses raons, ja que els estudis demostren que comencem a tenir problemes relacionats amb l’alcohol de més joves», assevera Tenorio.

Existeixen diversos factors pels quals una persona pot desenvolupar una conducta addictiva, com la genètica; la pressió social; malalties mentals; problemes a la llar, escola o treball; o l’abús físic i sexual. «Algunes investigacions a Espanya confirmen que un 80% de les dones amb addiccions han sofert tota mena de violència per part de les seves parelles o exparelles», assevera la fundadora de l’entitat, que alhora assegura que en la societat actual, «el complicat és no ser alcohòlic o no tenir un consum abusiu de l’alcohol, ja que s’inverteix més en vendre que en sensibilitzar».

Una de les dades que desconeix la població és que la primera dosi d’alcohol ja és perjudicial per la salut, d’acord amb un estudi del grup d’Educació Sanitària i Promoció de la Salut del Programa d’Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (PAPPS). Així doncs, algunes de les accions que es poden fer per canviar aquest risc d’addicció entre la societat són la sensibilització i informació dels riscos de l’alcohol i altres drogues a la ciutadania; el foment d’un oci saludable, la regulació de la indústria de l’alcohol; la realització de campanyes de prevenció des dels vuit anys i també de salut mental: trencar l’estigma i els estereotips vinculats amb el consum d’alcohol; o la creació un pla nacional sobre addiccions.

Finalment, Tenorio exposa que la problemàtica amb el consum es podria revertir en un futur. «Fa anys els metges fumaven en els consultoris, i actualment ja no es permet. Amb l’alcohol pot passar, i espero que passi el mateix».