Crisis com l'habitatge són "un caldo de cultiu per a les addiccions"

L’associació Projecte Vida ha organitzat la segona edició de la setmana de prevenció i sensibilització sobre les addiccions. Des d'aquelles comportamentals, com el joc o les pantalles, fins a les substàncies. Han detectat un augment d’aquestes conductes, sobretot consum d’alcohol i cànnabis, i ho relacionen directament amb crisis com la de l’habitatge.

La presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, considera que l'arribada de la crisi de l'habitatge pot tenir un efecte multiplicador en la salut mental. "Jo penso que la crisi de l'habitatge pot ser un caldo de cultiu per a les addiccions també. La gent quan té problemes moltes vegades es refugia en l'alcohol i en altres substàncies per anestesiar-se i no pensar en aquests problemes que moltes vegades no tenen una solució immediata".

Des que es va crear fa un any i mig, Projecte Vida ha atès unes 200 trucades de persones afectades per una addicció o les seves famílies. Reclamen més recursos, com ara un centre de dia per a joves i un altre de desintoxicació. En aquest sentit, creuen que falta més informació a tots els nivells.

Per això han organitzat diverses xerrades dirigides a escoles, professionals i famílies, començant al centre de Formació Professional de la Massana. I és que preocupa, i molt, l’augment d’aquesta problemàtica de salut mental. El director tècnic de la Federació espanyola de jugadors d'atzar rehabilitats, Juan José Lamas, explica que l'abús de l'ús dels mòbils és una de les causes principals de la baixa autoestima dels adolescents.

"Les autolesions, la depressió, l'angoixa vital que normalment estan patint els nostres adolescents ve produïda per un abús de les noves tecnologies que els provoca un aïllament social, molt poca capacitat a la frustració i uns nivells d'autoestima que veritablement els hauríem de formar i tractar-los.
Juan José Lamas, director tècnic de la Federació espanyola de jugadors d’atzar rehabilitats

Segons Lamas, el suïcidi fruit d'aquest malestar és la primera causa de mort en joves entre 14 i 25 anys a Espanya. Els participants reclamen més informació al voltant dels diferents tipus d'addiccions i recalquen la confusió que genera pels nens el fet que els seus pares els regalin un mòbil en edats molt primerenques. En aquest sentit, el conferenciant considera molt necessari fer més formacions als pares i mares, però també entre el professorat, i pensa que aquesta sensibilització "no es pot quedar només en una setmana de conscienciació". 

Formació als professionals en contacte amb el jovent

La segona conferència de la setmana de sensibilització ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda al Centre de Congressos de la capital amb professionals que estan en contacte dia a dia amb el jovent, comptant amb les ministres de Salut i Afers Socials i amb membres de la Creu Roja. 

La formació, impartida també pel director tècnic de la Federació espanyola de jugadors d'atzar rehabilitats i Projecte Vida, ha posat l'accent en la necessitat de detectar al més aviat possible les conductes addictives d'una forma transversal. Els educadors recalquen que una de les més visibles té relació amb les pantalles i reclamen més formació al respecte.

 "Jo crec que mai estem preparats del tot i que és molt important la formació continuada per poder afrontar aquest problema. Estaria bé que es fessin més formacions com aquestes i que ens donessin més espais per compartir les problemàtiques i els neguits que veiem a cada espai."

Òscar Gabà, dinamitzador del Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella

Al llarg de la setmana, també es duran a terme xerrades amb famílies i entorn l'abús de substàncies.